Diabetes

Jeg har flere ganger blitt spurt om hvordan det er å ha diabetes. Dette er mitt første seriøse forslag på å forklare det.

Jeg vil bare tro at det er individuelt hvordan hver diabetiker opplever sykdommen sin. For meg har det vært en salig blanding av lyse og mørke episoder og stunder. Jeg fikk diabetes type 1 som 7-åring. Det eneste jeg husker fra tilværelsen før den tid, var mangelen på bekymringer. Jeg spiste middag, drakk juice, spiste godteri i helgene og var som viltre barn flest. Tiden før jeg ble diagnosert var litt annerledes. Ett av symptomene for sykdommen er at man blir tørst. Dette løste jeg ved å drikke minst en liter juice hver dag. Juice inneholder så mye fruktsukker at det gjorde saken bare verre. Hver kveld ble jeg liggende med magesmerter, noe som etter hevrt førte til et legebesøk, og en diagnose.

Jeg var heldig. Sykdommen ble oppdaget tidlig, og bukspyttkjertelen min fungerte fremdeles delvis når jeg begynte med medisinene som heter insulin. Den første tiden husker jeg at jeg syns det var spennende. Jeg bodde på sykehuset i noen uker, og hadde det passe ålreit der.

Jeg fikk egentlig ingen psykiske nedturer før etter 6-7 år. Det var på den tiden jeg begynte å tenke over hvilke konsekvenser dette fikk for resten av livet mitt. Jeg ble hele tiden påminnet at visse ting kunne jeg ikke gjøre og gjennomføre, fordi jeg hadde diabetes. Jeg var klar over den brodden som mamma alltid hadde i bakhodet når jeg ikke var hjemme. Frykten for at jeg skulle få en sterk føling (lavt blodsukker), og ingen kunne hjelpe meg. Når jeg var 14 begynte slike anfall å bli en vane hver helg. Jeg stod opp på lørdag, bannet og skrek, før jeg kollappset i kramper på gulvet. Når jeg kom til bevissthet husket jeg ingenting, og skjønte ikke hvorfor jeg hadde pyntegelé i hele ansiktet. Slike anfall gjorde meg uvel resten av dagen. Etter at jeg sluttet med insulinpume og gikk tilbake til sprøyter gav disse anfallene seg.

Jeg kommer alltid til å hate denne sykdommen intenst. Det er nå jeg kommer til den delen hvor jeg forklarer hvordan det faktisk er. Tenk deg at du har gått i ørkenen. i fire timer har du gått i stekende sol, og 30 grader celsius. Alt du ønsker er en flaske vann. Du får vannet ditt, og du drikker en halv liter på noen sekunder. Flaska er tom, men du er fremdeles like tørst. Flaske på flaske slukes, men det slukker ikke tørsten din. Aldri. Etter hvert blir du trøtt. utmattet av tørst, og så trøtt at uansett hvor mye du kjemper imot, så sovner du. Slik føles det å ha høyt blodsukker, som ofte er det største problemet, som kan få organene til å svikte.

Tenk deg nå at du har løpt gjennom den samme ørkenen. Det er ikke like varmt, ikke like sterk sol, men du har løpt fra en løve som vil spise deg, bit for bit. Du er så sliten at du aller helst vil legge deg ned å la den spise deg, men istedet bare forstetter du å løpe. Etter hvert blir du nummen i både beina, armene og det begynner å prikke i leppene. Tilbake til dagens samfunn, så føler du akkurat det samme. Hvis noen rører deg, vil du skrike, og hvis noen snakker til deg, vil du gråte. Løva kan komme og spise deg nå, for du er så sliten at du ikke orker noe som helst. Slik føles det å ha lavt blodsukker.

Jeg har opplevd å bli mobbet, som alle andre. Jeg vil likevel ikke tro at alle har blitt mobbet på grunn av sin kroniske sykdom. Jeg har nok negative erfaringer med diabetes, og alt for få positive.


2 kommentarer on “Diabetes”

  1. Rune sier:

    En sterkt personlig fortelling, helt usukret, som gjorde sånn inntrykk på meg. Så, gratulerer med gull i Sterk reklame. Jeg havnet på bloggen din for å se på vinnerbildet ditt, og der fant jeg «Laughing at clouds». Fantastisk bilde av jr. 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s